AVELSMÅL
Jag vill självklart föda upp friska, sunda hundar med bra mentalitet, men lite mer än så har jag tänkt.
Mina mål är att:
 • Genom mitt avelsarbete påverka rasens framtid positivt
  Jag tänker långsiktigt på hur jag kan främja rasen. Min uppfattning är att det kan jag bland annat göra genom att inte minska avelsbasen i onödan.
 • Föda upp hundar som fungerar för rasens syfte
  Jag tycker att det är viktigt att bevara rasens ursprungssyfte. Det är bra att vi har så många olika raser med olika egenheter och behov och det bör vi inte gå ifrån. Whippeten är framavlad för att springa snabbt och att jaga mindre byten (kaniner, harar eller trasor). I Sverige är det inte tillåtet att använda hundar som jagar på det sättet vinthundar gör (jagar med synen, springer ikapp och fäller bytet själva) i riktig jakt, men vi har tävlingsformer för att "kontrollera" att rasen fungerar till sitt syfte. En rastypisk whippet bör vara bra i de sporterna. Själv håller jag på med Lure Coursing. Det är den av springgrenarna som jag fastnat för och jag gillar att det är en bedömningssport. Att bara avla på utseende eller bara på prestation är uteslutet för mig. En balans där mellan siktar jag på.
 • Föda upp hundar som stämmer överens med min tolkning av rasstandarden
  Det finns inga mått i rasstandarden som säger hur långa ben, hur lång nos och hur djup bröstkorg en whippet ska ha, utan den är tolkningsbar. Om helhetsintrycket står det:
  Whippet skall vara en välbalanserad kombination av muskelkraft, styrka, elegans och linjeskönhet. Rasen skall vara byggd för snabbhet och arbete. Alla former av överdrifter skall undvikas.